top of page

IDEJNI PROJEKAT - BOŠNJAČKI ISLAMSKI CENTAR GAZI ALIJIN MESDŽID (GAM) U ST. GALLENU, ŠVICARSKA

M (Gazi Alijin Mesdžid) centar u St. Gallenu, Švicarska, postoji već 20 godina, a od maja 2008. godine prostorije centra sele se u objekat na tretiranoj lokaciji koja je u njihovom vlasništvu.

Prema novom urbanističkom planu Lindental, postojeći objekat se ruši, kako bi na njegovom mjestu bio izgrađen novi objekat prilagođen novom redizajniranom urbanom gradskom bloku gdje se predstavnicima GAM centra pruža idealna prilika da iz temelja izgrade funkcionalan i moderan bošnjačko-islamski centar koji će namjenski biti projektovan da sadržajima zadovolji sve potrebe njegovih korisnika.




Lokacija se nalazi na istoku grada, južno od željezničke stanice St. Fiden i pripada stambeno-poslovnoj zoni grada na izuzetno atraktivnoj lokaciji u centralnoj zoni St. Gallena.


Interesantno je spomenuti da bi ovo bio prvi bošnjačko-islamski centar u Švicarskoj koji bi imao vlastiti objekat sa džamijom u urbanoj centralnoj jezgri grada.



 

MOLITVENI PROSTOR - DŽAMIJA


Najzahtjevniji dio rješenja objekta u oblikovnom smislu jeste bočni blok u kojem je smještena džamija projektovana kao kompaktni blok koji može potpuno nezavisno funkcionisati u odnosu na ostatak centra. Urbanistički parametri grada su zahtjevali ravni krov, dok iz tradicionalnih razloga džamija zahtjeva kupolu. Postignut je balans postavljanjem kupole tako da džamija u enterijeru ima sve odlike tradicionalnog mesdžidskog prostora sa kupolom, a sa vanjske strane kupola je obavijena čeličnom dekorativnom mrežom da sakrije kupolu i ostavi utisak ravnog krova po urbanističkim zahtjevima.

Dizajn čelične mreže inspirisan je spojem orijentalne arabeske i bondruk konstrukcije tradicionalne srednjoeuropske, u ovom slučaju, švicarske gradnje. Na ovaj način dobili smo eksterijer džamije koja ima elemente tradicije, ali se u isto vrijeme svojom specifčnošću uklapa u ambijent koji je okružuje.

Molitveni prostor se sastoji iz centralnog molitvenog prostora i dva mahvila na dva nivoa, dvije abtesthane na ulazu u objekat, dok su servisne prostorije i gasulhana smještene u podrumu koji ima direktnu vezu sa podzemnom garažom. Enterijer mesdžida je moderan i prozračan sa puno svjetla. Cilj je bio sve tradicionalne elemente uklopiti u moderne materijale današnjice i stvoriti dobru vezu tradicionalnog i budućeg, što i jeste primarna, kako duhovna tako i fizička poruka ovog objekta. Prostorije za namaz imaju 450-500 mjesta.




 

PROSTORIJE GAM CENTRA


Primarna funkcija bošnjačko-islamskog centra GAM jeste okupljanje članova ove zajednice. Međutim, sa raznovrsnošću sadržaja koji centar nudi - od poslovnih i administrativnih prostora, vrtića, teretane, restorana do vjerksih i kulturnih sadržaja kao što su mektebi, prostorije i radionice za omladinu i odrasle, ovaj prostor će uz prostor duhovnog utočišta i smjernica svojoj i široj zajednici u isto vrijeme biti i apsolutno samoodrživ što ga i komercijalno čini isplativnom investicijom u svakom pogledu.





 

STAMBENI BLOK


Stambeni dio se nalazi u objektu GAM centra na drugom, trećem i četvrtom spratu sa 3 tipa stambenih jedinica. Stanovi su različitih površina, pogodni za porodice ili samce, dok garsonjera sa najmanjom površinom može biti korištena za privremeni smještaj gostiju džemata.


Stanovi imaju moderno enterijersko rješenje sa balkonima i velikim staklenim stijenama što im pruža kvalitetnu osunčanost i dobre vizure na grad. Ulaz je iz stražnjeg, mirnijeg dijela objekta, dok je prednja strana uz glavnu šetnicu predviđena za poslovne i javne sadržaje i džamiju gdje će cirkulisati veći broj ljudi.



 

PREZENTACIJA PROJEKTA SA ANIMACIJOM 2018


ANIMACIJA SADRŽAJA GAM CENTRA 2020



















bottom of page