top of page

PROJEKTOVANJE INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKATA - TRADICIJA, MODERNA RJEŠENJA I DIZAJN


Polazna tačka kreativnog procesa projektovanja jeste razumijevanje potreba klijenta i načina na koji će prostor biti korišten. Birajući arhitektonski pristup koji pažljivo vodi računa o lokaciji i kulturi često kombinujemo najmodernije svjetske trendove sa tradicijom, kako našom, bosanskom, tako i drevnom feng shui vještinom uređenja prostora i življenja u skladu s okruženjem. Kvalitet svjetla, izbor materijala, primjena boja i odabir enterijerskih komada su usklađeni kao dio veće sheme gdje je svaki pojedinačni element uključen u isti proces ispitivanja i usavršavanja kao i sam objekat.


Svaki tip objekta pri projektovanju predstavlja poseban izazov. Međutim, projektovanje individualnih stambenih objekata zahtijeva delikatniji pristup jer pored svih klasičnih uslova koje treba da ispunimo kao što su lokacijski, normativni ili konstruktivni, glavni fokus uvijek mora biti korsinik tj. porodica u najčešćem slučaju i dinamika njenih članova jer razumijevajući sve njihove potrebe kreiramo ne samo životni prostor nego njihovo utočište gdje svaki pojedinac unosi svoj karakter u oblikovanje prostora.


U nastavku možete pogledati nekoliko tipova individulanih stambenih objekata koji su po stilu dosta razlikuju prateći želje i potrebe njihovih krosinika. 

VILA SJEKOSE


Objekat se nalazi u Čapljini, u naselju Sjekose, a projektovan je kao kuća za odmor, sa svim potrebnim sadržajima za duži boravak višečlane porodice. Bruto površina objekta je 250m2, a funkcionalno je podijeljen na prizemlje i potkrovlje.

U prizemlju dominira dnevni boravak sa trpezarijom, otvorenom kuhinjom i direktnom vezom s dvorištem. Iz dnevnog bravka se zavojitim stepeništem penje na potkrovlje objekta gdje se preko galerije pristupa u tri spavaće sobe i kupatilo, te na balkon na sjevernoj strani iznad ulaza u objekat s kojeg se pruža pogled prema naselju.


Cijeli koncept objekta je zamišljen kao moderna hercegovačka kuća, elegantna i skladna, sa kosim dvovodnim krovom i aplikacijama kamena na fasadi povezujući moderno sa elementima tradicionalne gradnje hercegovačkog područja.


FOTO GALERIJA PROJEKTNE DOKUMENTACIJE


 

VILA POLJINE


Objekat se nalazi u naselju Poljine iznad Sarajeva, a projektovan je kao ekskluzivna vila od 1000m2 na tri etaže koja prati teren u nagibu s panoramskim bazenom i prekrasnim vizurama prema dolini grada Sarajevo.

Organizaciono u objektu se kroz tri etaže provlače četiri različite zone za dnevni boravak i druženje zajedno sa tri kuhinjska prostora, dok su na zadnjem spratu smještene 4 spavaće sobe sa zasebnim kupatila i garderoberima gdje svaka soba ima izlaz na terasu s pogledom prema gradu. U suterenu se nalazi gostinjska soba, BBQ prostor i teretana sa saunom koja je povezana sa otvorenim panoramskim bazenom.

Oblikovni koncept objekta se zasniva na principima savremene arhitekture sa funkcionalnim rješenjem i materijalima karakterističnim za naše klimateske uslove, ali koji u cijelosti ispunjavaju sve estetske zahtjeve svjetskih arhitektonskih trendova današnjice.


FOTO GALERIJA PROJETNE DOKUMENTACIJE


 

VILA ALIFAKOVAC


Objekat se nalazi u Opštini Stari grad, u naselju Alifakovac, prostire se na 3 etaže sa ukupnom bruto površinom od 500m2.

Zbog specifičnosti lokacije prema zahtjevima nadležnih institucija bilo je potrebno ispoštovati proporciju i geometriju tradicionalne bosanske kuće, a to je upravo bio jedan od primarnih investitorovih želja. Tako smo isprojektovali objekat koji je avlijom zatvoren prema ulici sa unutrašnjim dvorištem. Otvori i drvene aplikacije na fasadi takođe prate tradicionalnu obradu tako da smo dobili novi objekat koji se idealno uklopio u okruženje bez narušavanja ambijentalne vrijednosti naselja.

Iako je tradicionalni dizajn objekta u prvom planu, iskoristivost i buduće korištenje samih prostorija, energetska efikasnost, kao i planiranje potreba modernog čovjeka su obuhvaćene cjelokupnom analizom lokacije i objekta.

Comments


bottom of page