top of page

REKONSTRUKCIJA I NADOGRADNJA - DVORANA ZA SPORT I REKREACIJU KREIS BH

Projektovanje u sklopu postojeće strukture je uvijek izazov, a posebno kada dobijemo zadatak da riješimo konstrukciju i projektujemo sportsku salu sa fleksibilnim sportskim terenima i pratećim sadržajima na spratu već postojećeg poslovnog objekta. I tako je ovaj projekat dobio jednostavno ime:

"Idejni projekat za rekonstrukciju privrednog objekta sa redizajnom, promjenom namjene u poslovno-skladišni prostor, te djelimičnim nadziđivanjem".

Na lokaciji koja se nalazi u ulici Tvornička br.3, Sarajevo, predviđena je promjena namjene privrednog objekta u poslovno-skladišni prostor te njegov redizajn i djelimično nadziđivanje sportske dvorane.

Na prizemlju postojećeg objekta nalazi se skladište sa pratećim sadržajima, na prvom spratu su smještene prostorije za administrativnu upravu, dok je dispozicija dijela drugog sprata već izgrađena i sadrži prateće prostorije sportske dvorane (garderobere i tuš kabine sa toaletima) i caffe bar. Fokus našeg zadatka je isprojektovati sportku salu i rješiti adekvatno konstrukciju da ne ugrozimo već postojeći objekat.

S obziorm na to da se radi o sportsko-rekreativnom prostoru, moraju se prvenstveno ispoštovati normativi sportskih terena, što je bio dodatni izazov jer objekat već ima definisane horizontalne gabarite. Sportska sala sadrži četiri terena dimenzija koji odgovaraju normativu:

- Teren za nogomet I – dimenzija 34.0 x 18.0m

- Teren za nogomet II – dimenzija 28.9 x 16.0m

- Teren za padel tenis – dimenzija 10.0 x 20.0m

- Teren za košarku – dimenzija 26.0 x 14.0m , te se isti teren može koristiti za odbojku.

Konstrukciju objekta čini skeletni sistem sa armirano betonskim stubovima na prizemlju i prostorni rešetkasti nosači koji premošćuju raspon sportske sale. Fasada skladišnog prostora se sastoji od sendvič panela obloženim perforiranim limom, dok je fasadi administrativnog dijela riješena termička izolacija na koju je dodata obloga od kamena. Objekat je završen dvovodnim neprohodnim krovom finalne materijalizacije – lim.

Podna obloga prizemnog dijela skladišnog prostora je industrijski epoksidni premaz na betonskoj podlozi. Podna obloga drugog dijela prizemlja predstavljaju gres keramičke ploče dok se na drugoj etaži pojavljuje specijalna podna obloga za nogometni, košarkaški i padel teniski teren.


 

FOTO GALERIJA PROJEKTNE DOKUMENTACIJE


bottom of page