top of page

STAMBENO NASELJE SA ZGRADAMA KOLEKTIVNOG STANOVANJA I KUĆAMA U NIZU "SCHWARTZER PLATZ", BERLIN

Razvojnim planom grada Werneuchen-a, koji se nalazi u okrugu Barnim sjeveroistočno od Berlina, na uglu ulica Wegendorfer/Landsberger („Schwarzer Platz“) na površini od 1.5ha, planirana je izgradnja stambenog naselja sa kolektivnim zgradama i kućama u nizu.

Namjera je izgraditi naselje sa oko 121 stambenih jedinica, od kojih 25 u obliku kuća u nizu i 11 lamela zgrada kolektivnog stanovanja spratnosti P+3, ukupne bruto građevinske površine od cca 16 000m². Obuhvat se nalazi unutar postojeće strukture Werneuchen-a, i smješten je južno od historijskog centra grada.

3D prikaz novoprojektovanog naselja "Schwartzer Platz"


Kolski saobraćaj odvija se preko dvije glavne saobraćajnice koje okružuju lokaciju (Wegendorfer i Landsberger). Postoje dva saobraćajna ulaza/pristupa na lokaciju, te dva izlaza. S obzirom da na zatečenom stanju nije bilo postojeće infrastrukture, unutrašnji dio lokacije morao se u potpunosti projektovati.

Saobraćaj unutar lokacije odvija se preko novoprojektovane jednosmjerne saobraćajnice koja je povezana sa ulicama Wegendorfer i Landsberger, a sa koje se pristupa na parking mjesta namijenjena za kolektivne zgrade i kuće u nizu.

Pješačke komunikacije su dobro uvezane sa postojećim. Tri nova pasaža osiguravaju pješačku komunikaciju između kolektivnih zgrada i kuća u nizu, a unutar bloka su takođe planirane i zelene površine sa dječijim igralištem.

Broj parking mjesta je osiguran prema propisima za kolektivne zgrade, dok su za kuće u nizu planirana 2 parking mjesta po jednoj kući.

LOKACIJA: Wegendorfer str./Landsberger str. „Schwarzer Platz“, Werneuchen, sjeveroistočno od Berlina

POVRŠINA PARCELE: 1.5 ha

POVRŠINA OBJEKATA: cca 16 000 m²

STAMBENE JEDINICE: 96

KUĆE U NIZU: 25

GODINA: 2019-2022

STATUS: I faza - Kuće u nizu RH1-RH25 u izgradnji

II faza - Kolektivne zgrade MFH1-MFH11 - proces dobijanja građevinske dozvole

INVESTITOR: Neue Entwicklung Project GmbH, Berlin


 

Kuće u nizu RH1 - RH25


Centralni prostor stambenog naselja "Schwartzer Platz" čine kuće u nizu spratnosti P+2, njih ukupno 25, koje su formirane u četiri grupe sa maksimalno 7 kuća u jednom nizu.


Sve kuće u nizu imaju isto tlocrtno rješenje na tri etaže. Sve su četverosobne kuće, plus studio koji se nalazi na zadnjoj etaži sa krovnom terasom. Primarna orijentacija za kuće je južna što je idealno za buduće stanare ovog naselja.

Sve kuće u nizu imaju prednje i stražnje dvorište, te krovnu terasu koja zauzima jednu treću tlocrtne površine zadnje etaže objekta.

Osnova prizemlja (RH1-RH6)

Osnova prvog sprata (RH1-RH6)

Osnova drugog sprata (RH1-RH6)

 

Zgrade kolektivnog stanovanja MFH1 - MFH11


U stambenom naselju " Schwartzer Platz" planirano je 11 zgrada za kolektivno stanovanje sa 96 stambenih jedinica različite kvadrature od 32 do 100 m2 sa različitim tipovima stanova, od garsonjera, do trosobnih i četverorosobnih stambenih jedinica.


Zgrade predstavljaju novo obilježlje grada Werneuchen-a koji se nalazi u okrugu Barim, sjeveroistočno od Berlina. Svojom spratnošću i gabaritom uklapaju se u postojeću infrastrukturu i predstavljaju novi centralni dio jezgre grada.

Prizemlja kolektivnih zgrada su namijenjena ljudima sa posebnim potrebama, dok je objekat MFH4 u potpunosti prilagođen pomenutoj skupini ljudi kroz sve etaže.


Osnova prizemlja (MFH6 - MFH7)

Osnova prvog sprata (MFH6 - MFH7)

Osnova drugog sprata (MFH6 - MFH7)

Osnova trećeg sprata/potkrovlja (MFH6 - MFH7)

 

3D vizualizacija novoprojektovanog stambenog naselja "Schwartzer Platz" u Werneuchenu, u okolini Berlina









bottom of page